Geschiedenies vn de Club

Wat een lange weg te gaan in bijna 30 jaar!
Hoewel de "Andean Cyclos Association" pas in 1998 is opgericht, heeft het al een lange fietstoeristische traditie.

Laten we daarom terugkijken in de tijd.

In 1978 richtten Henri Lescossois, Camille Henrion en Jean-Marie Degrune in Andenne de eerste fietstoeristische club op onder de naam "La Chaîne Andenelloise"; deze laatste was een direct succes.

In 1979 ontslaat de firma Dumont haar personeel en om hun vrije tijd te vullen, richten Charles Monjoie, Gilbert Philippe en René Gillard de afdeling fietstoerisme op van de "Vélo Club Andennais", waarvan de raceafdeling wordt voorgezeten door Raymond Rodric.

Gedurende 20 jaar, met ups en downs, hebben de twee clubs zich samen ontwikkeld, waarbij ze de organisaties en wegen van de regio harmonieus met elkaar delen.

Na het overlijden van Raymond Rodric, gevolgd door het verdwijnen van de race-afdeling van de V.C. Andennais, kwamen de twee clubs weer samen en verenigden uiteindelijk hun lot in 1998 onder de nieuwe naam "ASSOCIATION CYCLOS ANDENNE".

Op 1 januari 2002 is de wielerclub van de "Cloupiats" van Maizeret toegetreden tot de nieuwe vereniging, zodat er slechts één fietstoeristenclub in Andenne zou zijn voor het gemak, de financiën en het welzijn van iedereen.

Sinds enkele jaren is het epos van de dubbele aansluiting van de clubs van de Provincie Namen bij de F.C.W.B. (Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles) en de F.B.C. (Belgische Wielerfederatie) heeft ons ertoe aangezet om ons op te splitsen in twee fictieve subsecties: "de Andennaiseketen" voor F.C.W.B. licentiehouders en "Andennais Bears" voor affiliates die voor de F.B.C. hadden gekozen.

Sinds 2005 is deze situatie voorbij, aangezien de club alleen voor de F.B.C. heeft gekozen en de naam van de club is "ASSOCIATION CYCLOS ANDENNE" voor iedereen. Eind 2008 bleven we in de Franstalige vleugel van de FBC. namelijk de F.F.B.B.C. (Belgische Franstalige Federatie van Fietsen en B.T.T.T.)

Frankrijk, een groot liefdesverhaal...
In de jaren '80 heeft de Club van het lange weekend van de Hemelvaart meerdere malen gebruik gemaakt om zich te gaan testen op de hellingen van de Vogezen en de Elzas (Gérardmer en Orbey), zonder enige woordspeling te maken.

In 1995 erkennen de drie pioniers Andrée Ronveaux, Jean-Claude Delfosse en Francis Valcke de zogenaamde "Semaine Fédérale Internationale Française de Cyclotourisme", een primeur in de Jura van Lons-le-Saunier, die een lange geschiedenis kent, omdat de club de editie 1998, die grotendeels in bekende regio's (Charleville) plaatsvond, alleen maar heeft gemist.

In 1996 vonden we onze Club in de Vendée in Chôlet.
In 1997 werd de Olympische stad Albertville in het hart van Savoie geëerd.
Vanaf dat moment groeide het aantal deelnemers in de club gestaag.
In 1999 was het in Rennes in Ille et Vilaine; in 2000 in Bourg-en-Bresse in Ain; in 2001 in Crest, bezoek aan de Ardèche en de Drôme; in 2002 in Quimper in Finistère; in 2003 in Aurillac in Cantal; in 2004, terugkeer naar de Elzassische gebieden die reeds door sommigen in Cernay zijn bezocht; in 2005, Oloron Sainte-Marie in de Pyreneeën-Atlantiques; in 2006, Châteauroux in Indre; in 2007, Périgueux in de Périgord; in 2008, Saumur in Maine et Loire; in 2009, St Omer en in 2010, Verdun.
De editie 2011 staat gepland in Flers, Basse-Normandie, voor 2011.

Deze verschillende federale weken hebben ons in staat gesteld om de niet minder mythische passen van La Madeleine, Soulor, Aubisque, Marie-Blanque, Les Saisies, Aravis, Forclaz, Chamrousse, Prés, de la Bataille, du Rousset, zonder de Bonhomme, le Ballon d'Alsace, le grand Ballon, le Markstein, le col Amic, col de Firstplan, te beklimmen en de niet minder mythische pasjes van La Madeleine, Soulor, Aubisque, Marie-Blanque, Les Saisies, Aravis, Forclaz, Chamrousse, Le Ballon, le Markstein, le Col Amic, Col de Firstplan, en om de Mont Ventoux te finishen, die de dapperste zijn.

Frankrijk weer

Sinds 1997 hebben verschillende renners van de club het voorrecht gehad om op initiatief van de vliegbasis Florennes deel te nemen aan de Tour de l'Amitié in verschillende delen van Frankrijk.

Bij deze gelegenheid konden ze de Côte d'Or in Dijon, de Alpen (Isère) in Voiron en de Ardèche in Salavas en Vallon-Pont-d'Arc ontdekken.

Ook hier zijn er prachtige regio's doorkruist en beroemde beklommen passen, Alpe d'Huez, de Chamrousse, Porte, Porte, Epine en Granier passen om er maar een paar te noemen en een gedenkwaardige tussenstop van 140 km in Tour de France-stijl met 7 passen op het programma, waaronder de Ballon d'Alsace, de Bussang, Bramont, Feignes, Collet, Schlucht en Firstplan passen.

Sommige van onze filialen hebben ook deelgenomen aan de vijf filantropische invallen georganiseerd door de Association d'Aide aux Insuffisants Mentaux en de Fournil des tiennes de Sclayn. Ze hebben twee keer Frankrijk doorkruist, door en door naar Montpeyroux. Ze hadden ook de mogelijkheid om Hilsenheim, in Al